"Az előző két kormány nagyot hibázott"

Infostart
2006. július 30. 13:18
Az Európai Parlament liberális képviselője szerint az unió súlyos szankciókat alkalmazhat Magyarországgal szemben, ha a szeptemberben benyújtandó konvergencia programot októberben nem fogadja el az Európai Bizottság. Szent-Iványi István az InfoRádió Aréna című műsorában felrótta az előző kormányoknak, hogy konkrét euróbevezetési időpontokkal álltak elő.

Szent-Iványi István szerint a legrosszabb esetben felfüggeszthetik vagy befagyaszthatják a Magyarországnak szánt támogatásokat, de az SZDSZ-es politikus bízik abban, hogy ez nem történik meg. Elismerte ugyankkor, hogy ezt már rebesgetik Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos környezetében.

Az Európai Parlament liberális képviselője felhívta arra is a figyelmet, hogy a csatlakozáskor vállalt stabilitási és növekedési program megszegése sokkal súlyosabb következményeket von maga után, mint az euróövezethez való csatlakozáshoz elengedhetetlen maastrichti kritériumok nem teljesítése.

Ha októberben elégtelennek minősítik a szeptemberben benyújtandó konvergencia programot, akkor akár példát is statuálhatnak Magyarországgal. Szent-Iványi István megjegyezte, hogy az országnak az uniótól függetlenül is az az érdeke, hogy rendbe tegye a költségvetését.

A liberális politikus emlékeztetett arra is, hogy hiába működik alapvetően jól a magyar gazdaság, 2003 óta egyre több figyelmeztetést kapott az ország a költségvetési problémák miatt.

Szent-Iványi István hozzátette, hogy nagy és általános a bizalmatlanság a magyar költségvetéssel szemben, miután eddig három konvergencia csomagot utasítottak el.

Ilyen előzmények után már csak hiteles és betartható csomaggal szabad előállni - hangsúlyozta az SZDSZ-es politikus.

Kitért arra is, hogy nem az euróövezethez való csatlakozás dátuma a legfontosabb, de az előző két kormány egyaránt nagyot hibázott abban, hogy újabb és újabb dátumokat nevezett meg. Szent-Iványi István szerint a 2010-es céldátum egyértelműen nem tartható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást