Alkotmányellenesek az új adók?

Infostart
2006. július 30. 12:27
Már három forgalmi típusú adó lesz Magyarországon, ha bevezetik az elvárt, vagy más néven minimumadót - legalábbis ez a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete elnökének szakmai véleménye, pedig az unió szabályai szerint csak egy lehetne. Zara László szerint az elvárt adó emellett alkotmányellenes is.

Az unió áfa irányelve szerint csak egy forgalmi típusú adó lehet a tagországokban. Magyarországon azonban hamarosan három is lesz.

A magyar adótörvények az általános forgalmi adót (áfát), a helyi iparűzési adót (hipa) a forgalom alapján vetik ki, ehhez csatlakozna az elvárt adó - mondta Zara László.

A helyi iparűzési adóról a választások előtt még úgy nyilatkozott a kormány, hogy 2007 végétől megszünteti azt, azonban azóta kiderült, hogy még fenn akarja tartani egy ideig, legutóbbi információk szerint 2009. végéig.

Az elvárt adó is a bevétellel kalkulál, azaz ez is forgalmi típusú - véli az adószakértő. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a júliusban elfogadott új adófajta emellett alkotmányellenes is.

Az alkotmány azon tételének mond ellent, miszerint mindenki vagyona és jövedelmi viszonyai alapján adózik, márpedig amikor egy vállalkozás veszteséges, akkor nyilvánvalóan nincs jövedelme - indokolja Zara László.

Az elvárt adót azoknak a vállalkozásoknak kell majd megfizetniük, amelyek veszteségesek, vagy a nyereségük kevesebb, mint a bevételük 2 százaléka.

Az adószakértő szerint a vállalkozások csaknem fele veszteséges, emiatt komoly bevételt remélhet a költségvetés, hacsak az alkotmánybíróság, vagy az unió nem helyezi az egészet hatályon kívül.

Zara László emlékeztet, hogy 1994-ben a Boross-kormány már bejelentett egy ugyanilyen nevű adót, ugyanilyen feltételekkel, de még az alkotmánybírósági döntés előtt visszavonták azt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zara László adószakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást