Kiárusítás a Honvédelmi Minisztériumnál

Infostart
2006. július 29. 10:04
A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy míg az egészségügy társadalmi vitára bocsátott Zöld könyve inkább a vizitdíj fizetésének európai gyakorlatát mutatja be, illetve a rendszer lehetséges előnyeit taglalja, addig a szaktárcának a kormány elé terjesztett javaslata jóval konkrétabb.

A lap birtokába jutott dokumentumból nemcsak az derül ki, hogy kinek, milyen kezelés után és mekkora vizitdíjat kellene fizetnie - erről már szivárogtak ki hírek -, hanem az is, hogy mely körben maradna ingyenes az ellátás.

A javaslat készítői 500 forint étkezési hozzájárulást kérnének kórházi ápolási naponként a betegektől. A krónikus betegségben szenvedőket, a rehabilitációra szorulókat, a baleseti sérülteket, a szívinfarktusos, valamint a daganatos betegeket mentesítené a tervezet. Azért terhelnék az étkezésre ezt az összeget, mert a konkrét gyógykezelés az alkotmány szerint kötelezően ingyenes.

A vizsgálatok után sem kellene mindenkinek megfizetnie a háziorvosnál a 300, a szakorvosnál az 500 forintra tervezett vizitdíjat.

Ingyenesek lennének a járványmegelőzés céljából adott védőoltások, a fertőző betegek vizsgálata, nem kellene fizetniük a szűrésekre, sürgősségi ellátásra, vagy kényszergyógykezelésre érkezőknek.

Nem kérnének vizitdíjat a terhesgondozáson résztvevőktől, a szociálisan rászorulóktól, az egészségügyi dolgozóktól és közvetlen hozzátartozóiktól, havi egy ingyen vizsgálat járna a krónikus betegeknek.

A Magyar Nemzet Napirenden a Honvédelmi Minisztérium cégeinek eladása címmel közöl írást.

Nem mondott le az új honvédelmi miniszter sem arról, hogy értékesíti a szaktárca három haditechnikai cégének részvényeit.

Szekeres Imre a lapnak azt mondta: a HM három részvénytársaságának esetleges privatizációját tervezi, az elképzelések szerint mindhárom vállalat 50 százaléka plusz egy részvény az állam kezében maradna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást