Hiller balegyenese Ficónak

Infostart
2006. július 29. 11:38
Az MSZP elnöke levélben szólította fel a szlovák kormányfőt, hogy határolódjon el koalíciós partnere, Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől. Hiller István emlékeztette Robert Ficót, hogy a felelősséget neki is vállalnia kell az SNS vezetőjének szavaiért.

"E levéllel kívánom kifejezni legmélyebb aggodalmainkat és megütközésünket Ján Slota úr, az Ön koalíciós partnere, az SNS vezetőjének, a Koalíciós Egyeztető Tanács tagjának legutóbbi megnyilvánulása miatt. Pártom, a Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli Slota úr és pártja, az SNS idegengyűlölő, magyarellenes nézeteit" - írta levelében az MSZP vezetője.

Hiller István szerint Ján Slota megjegyzései becsmérlők, ízléstelenek, egyértelműen sértik a szabadság, a demokrácia, valamint a népek és nemzetek egyenlőségének európai elveit és gyakorlatát, ezért elfogadhatatlanok.

"Az MSZP felszólítja Önt, hogy tegye világossá álláspontját, és ítélje el Ján Slota úr megjegyzéseit" - folytatódik a dokumentum.

A magyar szocialisták vezetője emlékeztetett: pártja tiszteletben tartotta a szlovákiai választók döntését, elismerte a Smer-SD szabad választási jogát arra vonatkozóan, hogy bármely szlovákiai pártot koalíciós kormányzásra kérje fel.

"Úgy véljük, lett volna arra mód, hogy másfajta működőképes koalíció alakuljon, de Ön úgy döntött, hogy a HZDS-sel és az SNS-sel alakít kormányt. A döntés az Öné, de a felelősség is" - tette hozzá.

Az MSZP elvárja az új szlovák kormánytól, hogy maradjon az euroatlanti integráció és a szomszédos államokkal, a közép-európai partnerekkel folytatott széleskörű együttműködés útján. Az MSZP meggyőződése, hogy az emberi jogok - beleértve a nemzeti kisebbségek egyéni és kollektív jogait is - tiszteletben tartása az európai alapértékek meghatározó pillérei - közölte a magyar pártelnök.

"Az MSZP az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a Szocialista Internacionálé (SI) meghatározó tagjaként elkötelezett a szociáldemokrata pártok európai és globális együttműködése mellett. Az Ön pártjával való együttműködés azonban attól függ, hogy a Smer-SD milyen mértékben érvényesíti működésében az európai szociáldemokrácia koncepcióját és értékeit, amelyeket mi mindannyian magunkénak vallunk a PES-ben" - tette hozzá.

Hiller István közölte: amennyiben Robert Ficó nem teszi egyértelművé álláspontját Ján Slota nézeteivel kapcsolatban augusztus 24-25-éig, amikor a magyar, a német és az osztrák szociáldemokrata párt vezetői Bécsben találkoznak, az MSZP nem működik együtt tovább a Smer-SD-vel.

Korábban Göncz Kinga külügyminiszter is levelet írt Robert Ficónak ebben az ügyben, de erre a szlovák miniszterelnök azt mondta: nem fontos.