"Akár 400 ezer forint is lehet a tandíj"

Infostart
2006. július 29. 11:16
A Fidesz a tandíj tervezett mértéke miatt is az Alkotmánybírósághoz fordul - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az ellenzéki párt oktatási kabinetjének vezetője.

Sió László közölte: a tandíj bevezetése önmagában nem alkotmányellenes, ugyanakkor mértékének igazodnia kell a diákok életkörülményeihez.

A törvény nem az életkörülményeket, hanem a képzési költséget veszi figyelembe, annak bizonyos százalékában határozza meg a tandíjat - tette hozzá.

A szakpolitikus szerint a tandíj akár a 400 ezer forintot is elérheti majd. Utalt arra is, hogy a rászorultságot a középiskola alatt megszerzett jogosítvánnyal kell bizonyítani a diákoknak, vagyis az nem kötődik majd a hallgató éppen adott helyzetéhez.

Sió László elmondta: pártja a törvénynek azon passzusait is megtámadja, amelyek "visszalopják" az egyetemek "fölé ültetett" gazdasági tanácsok számára azokat a jogosítványokat, amelyeket az Alkotmánybíróság egyszer már megsemmisített.

Amellett, hogy ezek a testületek csorbítják az egyetemek autonómiáját, veszélyeztetik az állami vagyont is, hiszen elidegeníthetővé, hitelekkel terhelhetővé tehetik az intézmények ingatlanjait - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint probléma az is, hogy a gazdasági tanácsok tagjainak nem lesz majd felelősségük a döntéseikért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást