A vizitdíj és a második Zöld könyv

Infostart
2006. július 28. 10:56
Céljaiban nem, de tartalmában és stílusában különbözik az egészségügyi miniszter által ismertetett Zöld könyv a korábban a szakmához eljutott, ugyanezzel a névvel ellátott dokumentumtól. Míg az előbbiben konkrétumok nélkül olvashatunk az egészségügy átalakításáról, addig utóbbiban részletesen megtudhatjuk a kormány terveit táblázatokkal, számadatokkal.

Az InfoRádió letöltötte a kormányzati portálról az egészségügyi elképzeléseket tartalmazó Zöld könyvet és összehasonlította a birtokába került, a szakma számára júniusban elkészített anyaggal.

Amíg az előbbiben a magyarországi egészségügyi ellátást elemezve oldalakon keresztül olvashatunk a magyarok élettartamának várható alakulásáról, és e témában a nemzetközi dilemmákról, valamint a reform szükségességéről, addig utóbbiban kiderülnek a konkrét feladatok is, úgy mint, a biztosítási rendszer átalakítása, a biztosítotti kör és a járulékfizetés azonosítása, az egészségbiztosítási rendszer felügyeletének kialakítása, a kötelező egészségbiztosítás feladatainak tisztítása, az ellátási csomag meghatározása, gyógyszertámogatás átalakítása és a vizitdíj bevezetése.

A vizitdíjról egyébként részletesen olvashatunk mindkét anyagban, igaz, más és más információt tudhatunk meg a példányokból.

A nagyközönség elé került Zöld könyvből kiderül: Európa országaiban hol van és mennyi a vizitdíj összege, és a magyarországi bevezetés esetén kik kapnának mentességet a fizetés alól.

A szakmának szánt Zöld könyvből már azt is megtudhatjuk, hogy a vizitdíj mértéke 300 forint lenne a rendelőben, de az orvos házhoz hívása esetén már 500 forintos tétellel kellene számolni.

Ennyi az ára annak is, ha szakorvossal vizsgáltatjuk ki magunkat. Sőt, a dokumentum azt is világossá teszi, hogy 600 forintos térítést kell fizetnie annak, aki nem a választott háziorvosához megy.

Ebből a dokumentumból kiderül továbbá, hogy 500 forintba kerülne naponta a kórházban az étkezés.

Az interneten is olvasható Zöld könyv ír a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakításáról, az árak nyilvánossá tételéről, de részleteket, intézkedési terveket a szakma számára készült anyagban találtunk, így például a dobozdíjas ártámogatás lényegét és a gyógyszer-rendelés újraszabályozását.

Itt tudhatunk meg többet az uniós források szerepéről, a struktúraváltás hatásmechanizmusáról és az ápolásbiztosítás részleteiről. A lakosságnak szánt példányban pedig inkább az ezekhez kapcsolódó kérdéseket, dilemmákat taglalják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást