Jelentősen nőhet a ponthatár egyes szakokon

Infostart
2006. július 26. 07:00
Néhány esetben csak jóval magasabb, összességében a tavalyihoz hasonló pontszámokkal lehet bejutni idén a felsőoktatásba - mondta a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Vass László támogatja a tandíj bevezetését, mert szerinte így a hallgatók jobban megbecsülik majd tanulmányaikat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium este teszi közzé a felsőoktatási ponthatárokat. Ezzel kapcsolatban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora azt mondta: idén a tavalyihoz hasonló pontszámokkal lehet bekerülni a felsőoktatásba, de néhány szakon jelentősen magasabb lehet a ponthatár.

Vass László emlékeztetett arra, hogy tavaly egyes szakok államilag finanszírozott helyeire csak a maximális pontszámmal, azaz két tárgyból tett emelt szintű érettségivel és két nyelvvizsgával lehetett bejutni.

Tandíj: közvetlenebb kapcsolat

A parlament által hétfőn elfogadott fejlesztési részhozzájárulásról a főiskola rektora úgy vélekedett, hogy az közvetlenebb kapcsolatot alakít ki a hallgató és a felsőoktatási intézmény között.

Vass László kijelentette: támogatja a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését, mert szerinte így a hallgatók magukénak érezhetik majd a választott szak értékét, az intézmény pedig nem lesz teljesen kiszolgáltatva az állami forrásoknak.

A BKF rektora hozzátette: a rászorulók és a jó tanulók tandíjmentességéhez elengedhetetlen a teljesítményen alapuló felsőoktatás.

Vass László megerősítette: annak a hallgatónak, aki államilag finanszírozott képzésre nyert felvételt, de tanulmányaiban rosszul teljesít, költségtérítést kell majd fizetnie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást