A kormány elfogadta a Zöld Könyvet, a Fidesz "halálos döfésről" beszél

InfoRádió / MTI
2006. július 26. 16:37
Szerdai ülésén elfogadta a kormány a Zöld könyvet, amely az egészségügy átalakítási javaslatait tartalmazza, és amely anyagot társadalmi vitára bocsátanak. A Fidesz szerint a döntés "halálos döfést" jelent az egészségügynek.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter elmondta: a Zöld Könyv három nagy részből áll. Az első a lakosság egészségi állapotát vázolja fel, és képet ad a jelenlegi ellátási helyzetről, a második rész a különböző európai megoldási formákkal foglalkozik, szakértői elemzésekkel, a harmadik fejezet pedig a kormány alternatív megoldásait tartalmazza.

A tárcavezető közölte: a társadalmi vita a tervek szerint augusztus 31-ig tart majd, azután a szakmai munkacsoportok kiértékelik a beérkezett véleményeket.

Mikola: halálos döfés a kormány döntése

A Fidesz egészségpolitikusa, Mikola István szerint "halálos döfést" kap az egészségügy, ha a kormány megvalósítja a Zöld könyben foglaltakat. Az egészségügyi bizottság ellenzéki alelnöke hangsúlyozta: üzleti és nem egészségügyi-szakmai programról van szó.

Mikola István szerint elképzelhető, hogy "a radikális, egészségügyet szétverő nagy próbálkozást" nem lehet megakadályozni az Országgyűlésben, ezért szükség van az emberek józan belátására, hogy hallassák a hangjukat, "ha kell radikálisan, a nemzeti radikalizmus minden törvényes eszközét felhasználva".