Ezúttal az agráriumon vitatkoznak a pártok

Infostart
2006. július 25. 12:18
A Fidesz szerint a kormány nem időben és nem teljes mértékben fizeti ki a gazdálkodóknak a földalapú támogatások nemzeti részét. A miniszterelnök közben kevesebb nemzetieskedést és több patriotizmust vár.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a Gyurcsány-kormány megszorító csomagja aránytalanul és méltatlanul sújtja az agráriumot, mintegy 85 milliárd forintos veszteséget okozva az ágazatnak.

Az ellenzéki politikus közölte: az őstermelők 60 milliárd forint veszteséget fognak elkönyvelni, mert a kompenzációs felár mértékét nem növelték az emelkedő áfa szintjére, és ehhez jön még az a 25 milliárd forint, amennyivel kevesebb pénzt akar költeni a kormány a földalapú támogatások nemzeti részére.

Font Sándor emlékezett arra, hogy az Európai Unió a régi tagországok földalapú támogatásának csak 25 százalékát fizeti ki a tíz legutóbb csatlakozott államnak, arra viszont lehetőséget ad, hogy a nemzeti költségvetések még 30 százalékot pótoljanak.

Gyurcsány: kevesebb nemzetieskedés és több patriotizmus

A miniszterelnök szerint három prioritást kell érvényesíteni a mezőgazdaságban. Gyurcsány Ferenc a Magyar Agrárkamara XVIII. Országos Küldöttgyűlésén ezek közé sorolta a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti egyensúly helyreállítását, a termőhelyi adottságok kihasználását, valamint a bioenergia termelés feltételeinek megteremtését.

A kormányfő úgy fogalmazott: az agráriumban kevesebb nemzetieskedésre, kevesebb politikára és több patriotizmusra van szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Font Sándor az agrárium helyzetérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyurcsány Ferenc az Agrárkamaránál - összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást