Tíz éves tervet készít a Honvédelmi Minisztérium

InfoRádió / MTI
2006. július 24. 18:50
Tíz éves védelmi tervet készít a Honvédelmi Minisztérium, ami meghatározza a honvédség szerkezetét, képességeit és feladatvállalásait - jelentette be a honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén.

Szekeres Imre közölte: megkezdődött a tervező munka, amelyet ősszel szeretnének befejezni. Mint a honvédelmi miniszter mondta: a cél az, hogy a változó világhoz és az új kihívásokhoz legjobban alkalmazkodó honvédséget alakítsanak ki.

A NATO-vállalásokkal összefüggésben Szekeres Imre arról beszélt: a kormány szeretné a nemzeti össztermék 2 százalékát fordítani a védelmi kiadásokra. A honvédelmi miniszter hozzátette: a szövetség főtitkára tudomásul vette, hogy Magyarország számára ez hosszú távú cél.

Szekeres Imre arról is tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy integrált nemzet- és rendvédelmi egyetem jöhet létre a rendőrtiszti főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem összevonásával; ennek előkészítése már megkezdődött.

A honvédelmi miniszter közölte: a kormány a korábbi elképzelések szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz rendelte volna az integrált egyetemet, azonban mérlegelni fogják a honvédelmi tárca javaslatát, amely alapján az Oktatási Minisztériumhoz kerülhetne az intézmény. A kabinet szeptember 30-ig dönt a kérdésről.