Tandíj: a hallgatók szerint nehéz lesz kifizetni

Infostart
2006. július 24. 21:30
Egy átlagos egyetemi hallgatónak körülbelül havi 70 ezer forintra van szüksége a megélhetéshez, és sok diáknak eddig is dolgoznia kellett tanulmányi költségeinek előteremtéséhez. A hallgatói érdekképviselet attól tart, hogy a parlament által hétfőn megszavazott tandíj tovább nehezíti majd a hallgatók helyzetét.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) úgy számol: havi 70 ezer forintból tud megélni és tanulmányait finanszírozni egy egyetemista vagy főiskolás.

Albérletre 15 ezer, rezsire 5 ezer, utazásra 10 ezer, könyvekre 5 ezer, ennivalóra akár 20 ezer forint is elmegy egy hónapban; 15 ezer forintot számolhatunk az egyéb költségekre. Albérlet híján kollégiumra 5 és 20 ezer forint között kell fizetni.

Ugyanakkor jelentős különbségek vannak az ország egyes területei, de a különböző szakok költségei között is - hívta fel a figyelmet a HÖOK elnöke.

Ekler Gergely szerint a költségek átlagosan felét képesek előteremteni a hallgatók diákmunkával, diákhitellel, az ösztöndíj vagy a szociális támogatás segítségével. A kiadások felét viszont a szülőknek kell előteremteniük.

A hallgatói szervezet vezetője hangsúlyozta: a családok erejét már eddig is igénybe vette gyerekük-gyerekeik taníttatása, a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése azonban még ennél is sokkal nagyobb terhet jelent.

A fejlesztési részhozzájárulás

A fejlesztési részhozzájárlás a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, fizetniük a 2007-ben beiratkozottaknak kell, 2008-tól, első évük tanulmányi eredményétől függően.

Az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell majd fizetni. Ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek, így az alapképzésben havonta minimum 4.375, maximum 13.125 forintot kell fizetni.

A hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék fizetési mentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.

A részhozzájárulás megfizetése alól mentesülnek a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek.

A hozzájárulás az intézményeknél marad, a befolyt összeg legkevesebb egyharmadát, maximum ötven százalékát kötelezően tanulmányi ösztöndíjra kell fordítani.

A fennmaradó összeget intézményfejlesztési célokra lehet felhasználni az egyetemi szenátus döntése alapján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a hallgatói költségekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást