Szerdáig remélhetnek, de pesszimisták a felvételizők

Infostart
2006. július 24. 14:46
Tizenhétezerrel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mint tavaly, annak ellenére, hogy a tandíjmentes keretszám a 2005-öshöz képest nem csökkent. Szeptembertől kevesebb bölcsész, közgazdász és jogász hallgató kezdheti meg a tanulmányait. A ponthatárokról szerdán dönt az oktatási tárca.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 62 ezer hallgató felsőoktatási tanulmányait finanszírozza az állam, a keretszámok átcsoportosítása, az új típusú érettségi és a szakiskolák iránti növekvő igény miatt azonban mindössze 132 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba a tavalyi 149 ezerhez képest.

Az oktatási tárca a munkaerőpiaci igényekre hivatkozva csökkentette a bölcsész, a gazdasági és a jogi szakok tandíjmentes keretszámát, arányosan növelte viszont a műszaki karok kapacitását.

Kevesebb a bölcsész és a közgazdász

Két nappal a felvételi ponthatárok meghúzása előtt még mindig csak 99 százalékos a felsőoktatási jelentkezési lapok feldolgozottsága, a felvi.hu internetes oldalon elérhető statisztikákból azonban már kitűnik, tavalyhoz képest 10 ezerrel csökkent a bölcsész, 11 ezerrel a közgazdász és 5 ezerrel a jogi szakra jelentkezők száma.

Ezen felül érdekes adat, hogy bár több műszaki végzettségű emberre lenne szükség, a tavalyi 21 ezerhez képest csak 16 ezren jelentkeztek. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodánál az InfoRádió érdeklődésére elmondták, ez azért van, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás a munkaerőpiaci igényekről.

Az alacsony fizetések ellenére töretlen a bizalom a pedagógus és az orvosi szakok iránt: az oktatási tárca 2005-höz hasonlóan idén is valamivel több mint 9000 helyet hirdetett meg mindkét területen.
Pesszimisták a jelentkezők

A kevesebb jelentkező miatt idén elvileg könnyebb bekerülni egy egyetemre vagy főiskolára, a felvételizők mégis pesszimisták az esélyeiket illetően - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. A szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a diákok 46 százaléka nem bízik abban, hogy valahová felveszik őket.

Katona Renáta hozzátette: a diákok várakozása nagyban függ a tájékozottságuktól, mennyire hasonlítják össze pontszámaikat a korábbiakkal.

Az látszik, hogy a diákok felértékelték az emelt szintű érettségit, idén tízezerrel többen tettek ilyet, mint tavaly. Éppen ezért a népszerű szakokon néhány ponttal még emelkedhet is a ponthatár - vélekedett a FISZ munkatársa.

A ponthatárok szerdán késő este dőlnek el. A lista másnap a www.felvi.hu-n, és pénteken az országos napilapokban jelenik meg, a jelentkezők azonban még éjszaka SMS-t kapnak arról, hogy elérték-e a kívánt szakokra a ponthatárt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Katona Renáta a felvételizõk várakozásairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást