Rákbetegek: csak rosszabb kezelésre futja majd?

Infostart
2006. július 24. 19:20
Több megyei kórház az ÁNTSZ-hez fordul, hogy mentességet kapjon a 95 százalékos volumenkorlát alól, legalább három hónapig - jelentette be a kórházszövetség elnöke az InfoRádióban. Az onkológiai szakma attól tart, hogy várólisták alakulhatnak ki, és az esetek egy részében olcsóbb, kevésbé hatékony kezelésekre lesz csak pénz. Az egészségügyi miniszter szerint van elég pénz, de nem célszerűen használják az intézmények.

A júliustól hatályos szabályok szerint a kórházak tavalyi teljesítményüknek nem a 100, hanem csak a 95 százaléka után kapnak támogatást.

A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: az onkológiai központok felállítása szakmailag helyes lépés volt, a finanszírozás azonban nem vette figyelembe, hogy nagyon sok beteg ezekhez a centrumokhoz áramlott.

Sokkal nagyobb mértékben nőtt a betegforgalom, mint az ellátást lehetővé tevő források nagysága - hangsúlyozta Golub Iván.

A szakember szerint a pénzügyi korlátok miatt a kórházak nem kezdhetik el több olyan beteg kezelését, amelyre nincs meg a fedezet; ez pedig várólistákat eredményezhet.

Ezt megelőzendő több megyei kórház az ÁNTSZ-hez fordul, hogy mentességet kapjon a volumenkorlát alól legalább 3 hónapra.

A kórházszövetség elnöke hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy egyetlen beteg daganat elleni kezelése se késsen pénzügyi okok miatt.

Csökkenhet a hatékony kezelések száma

A júliustól érvényes új finanszírozás miatt kevesebb pénz jut az onkológiai osztályoknak is, ami miatt csökkenhet a drágább, hatékonyabb kezelések száma - mondta az InfoRádióban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető onkológusa.

A háziorvosnál, a radiológusnál, a sebésznél viszont a volumenkorlátozás késleltetheti a beteget, mivel sorba állítja, várakozásra kényszeríti - tette hozzá Poller Imre.

A szakember szerint az is problémát jelent, hogy az új kemoterápiás eljárások több költséggel járnak, ami feszíti a volumenkorlátot.

Poller Imre úgy véli: elképzelhető, hogy a daganatos betegek csak olcsóbb, kevésbé hatékony kezelést kapnak majd az onkológiai centrumokban.

Molnár: nem jól használják a pénzt

Az egészségügyi miniszter levélben kérte a kórházvezetőket, hogy az onkológiai kezelésekre szánt állami finanszírozást erre a célra használják fel, és ne másra. Molnár Lajos szerint lesz elég pénz a daganatos betegek gyógyítására.

A tárcavezető közölte: a kormány kiemelten támogatja az onkológiai kezeléseket, a múlt héten további, csaknem másfél milliárd forint többletforrást biztosított erre a célra. Molnár Lajos hozzátette: több kórház, nem, vagy nem teljes mértékben arra fordítja a pénzt, amire kapta.

Az egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy közel 20 százalékkal emelték meg a térítési díjat az onkológiai betegek rehabilitációját végző osztályokon.

Célirányosan is kevés

A Magyar Kórházszövetség elnöke cáfolta, hogy nem célirányosan költenék el az állami támogatást.

Golub Iván hangsúlyozta: az onkológiai kezelés tág fogalom, beletartoznak a vizsgálatok, a gyógyszerek, a terápiás kezelés és a rehabilitáció költségei is.

A szakember szerint nem másfél-, hanem hárommilliárd forint többlettámogatásra lenne szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Poller Imre az onkológiai finanszírozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló az Egészségügyi Minisztérium álláspontjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Golub Iván a kezdeményezésük okairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást