Döntés a tandíjról

Infostart
2006. július 24. 05:41
Kisebb Országgyűlés, tandíj, kötelező óraszámemelés - ezekkel együtt kilenc intézkedéstervezetről szavaz a rendkívüli nyári ülésszak utolsó napján, hétfőn a Parlament.

Az új Gyurcsány-kormány által tervezett reformok egy részének zöld utat adhat hétfőn a Parlament: a képviselők a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján kilenc előterjesztésről szavaznak.

A délután egy órakor kezdődő plenáris ülés a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik, a zárószavazásokra pedig a szokásos interpellációk és azonnali kérdések után kerül sor. Az Országgyűlés először az önkormányzati törvénymódosításáról voksol.

A javaslat szerint az 500 főnél alacsonyabb lélekszámú településeken a jövőben nem működhetnek önálló jegyzői hivatalok, és az ezer fő alattiakon is csak akkor, ha ezt a feladatok nagyságrendje indokolja.

A javaslat elfogadásához kétharmados többség szükséges, ahogy a parlamenti képviselők számának 298-ra csökkentéséhez is. Ezt a kabinet 2010-től tervezi.

Korlátozná ugyanakkor a kormány a parlamenti és az európai parlamenti képviselők jogait: a jövőben a honatyák nem folytathatnának gazdasági tevékenységet az állami szférában, emellett csökkentenék a mentelmi jogban részesülők körét.

Ezek elfogadásához mind a parlament kétharmadának támogató szavazata kell. Pont kerülhet hétfőn az elmúlt hetekben kiéleződött tandíjvita végére is.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége várhatóan rábólint a felsőoktatási törvény módosítására, eszerint 2007-től fejlesztési részhozzájárulást kell fizetniük az államilag finanszírozott hallgatóknak.

A Gyurcsány-kormány a középiskolai tanárok óraszámát kettővel megemeli, és tagiskolává alakítja az olyan általános iskolákat, amelyek nem tudnak mind a 8 évfolyamon osztályt indítani.

Megjelenhet a teljesítményelvű bérezés, és rugalmasabbá válhat a létszámgazdálkodás a közigazgatásban - a zárószavazásra váró törvény legalábbis ezt célozná.

Dönt a parlament egy új gazdálkodói szervezet, az európai szövetkezet magyar jogba ültetéséről, és arról a jogszabály-módosításról is, amellyel az életüktől és szabadságuktól megfosztottak részére újabb kárpótlási igények kielégítésére lesz mód.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást