A kormány mellett csak a rektoroknak tetszik a tandíj

Infostart
2006. július 23. 22:01
Több felsőoktatási szakszervezet azt kéri a kabinettől, hogy a parlament halassza el a hétfői szavazást a tandíj bevezetését célzó törvénymódosításról. A tárca elutasította a kérést.

Eltérő okokból ugyan, de a Magyar Rektori Konferenciát és a kormánypártok ifjúsági szervezeteit leszámítva az összes felsőoktatásban érintett szervezet a tandíj bevezetése ellen foglalt állást.

Szombaton a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete, valamint az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége közösen kérte a kormányt, hogy a parlament a nyári ülésszak zárónapján ne szavazzon a tandíj bevezetéséről.

Az érdekvédők szerint a kabinet a változásokról nem egyeztetett az érintett szakszervezetekkel, úgyhogy azt előbb a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsban is meg kell vitatni.

Az oktatási tárca szerint Hiller István miniszter folyamatosan tárgyalt az összes felsőoktatási szervezettel, a szakszervezetekkel például legutóbb két hete.

A minisztériumban ráadásul úgy vélik: mivel a tandíj bevezetése nem befolyásolja a felsőoktatási dolgozók munkakörülményeit, nem szükséges azt az érdekegyeztető tanács elé vinni.

Pártos ifjúság

Az ügyben leginkább érintettek, a fiatalok sem tudták kiharcolni a fejlesztési részhozzájárulásról szóló szavazás elhalasztását.

A parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek pénteki tárgyalásán a Fiatal Baloldal és az Új Generáció ellenállása miatt nem fogadtak el tandíjellenes közös nyilatkozatot - közölte az InfoRádióval a tanácskozást kezdeményező Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke.

Almássy Kornél - noha korábban egyértelműen a tandíj ellen foglalt állást -, most már csak az intézkedés későbbre halasztásáról beszélt.

A tárca a viták ellenére augusztus elsejére összehívta a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot, ahol az ágazat résztvevői megvitathatják a tandíj szükségességét.

Hogy ez mire lesz jó, egyelőre nem tudni, a parlament ugyanis várhatóan hétfőn megszavazza a tandíj bevezetését célzó felsőoktatási törvénymódosítást.