Megdőlt a napi melegrekord Budapesten

Infostart
2006. július 22. 16:33
Megdőlt a napi melegrekord Budapesten. Fejes Edina, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy szombaton Pestszentlőrincen 36,5 fokot mértek.

A korábbi csúcs 36 fok volt július 22-én, ezt az értéket 1998-ban mérték a fővárosban.

Fejes Edina hozzátette, hogy többfelé heves zivatar vetett véget a kánikulának, Budapest egyes térségeiben jégeső is esett.

Nem unatkoztak a mentősök

Az elmúlt napokban harmadával nőtt az Országos Mentőszolgálathoz érkező riasztások száma a hőség miatt - mondta az InfoRádióban a szolgálat szóvivője.

A hőség legalább július végéig kitart, és a magas páratartalommal párosulva rendkívül megterheli a szívet.

Győrfi Pál hozzátette: többször hívtak mentőt fiatal, egészséges emberekhez is, akik bevásárlás közben, vagy a tömegközlekedési eszközön lettek rosszul.

A kánikula miatt a mentőket egy átlagos naphoz képest 30-35 százalékkal többször hívják ki, ez Budapesten több mint 400 riasztást jelent.

A leggyakoribb az ájulásos rosszullét, de előfordulhatnak súlyosabb esetek, akár szívinfarktus is - fűzte hozzá az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

50 fokos sínhőmérséklet a Nyugati pályaudvaron


Az esti, éjszakai és a reggeli órákra is megmaradnak azok a sebességkorlátozások, amelyeket a MÁV napközben a tartós kánikula miatt a biztonság érdekében rendelt el.


A MÁV szóvivője, Kavalecz Imre az InfoRádióban elmondta, hogy több helyen csak 20 kilométeres óránként sebességgel mehetnek a vonatok, így ezeken járatokon 15-30 perces késéssel számolhatnak az utasok.


Hozzátette, hogy a késések fokozottan jelentkeznek az InterCity járatoknál. Az is gondot jelent, hogy a hőség miatt a légkondicionáló berendezések is nagyobb eséllyel mondják fel a szolgálatot. Ha ezen sehogyan nem tudnak segíteni, akkor a MÁV visszatéríti a 390 forintos komfortdíjat.


A vasúttársaság nem locsolhatja a síneket, de a pályamesterek és a vonalgondozók folyamatosan ellenőrzik a vágányok állapotát, és szükség esetén elrendelhetik a megfelelő korlátozásokat.


Kavalecz Imre arról is beszélt, hogy pénteken a Nyugati pályaudvaron 50 fokos sínhőmérsékletet mértek. Ha a levegő hőmérséklete eléri a 30-32 fokot, akkor a sínek oldalirányban torzulhatnak, és vágánykinyomódások jöhetnek létre.


A tartós meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozott: fénysorompók hibásodtak meg, váltóhibák és kábelzárlatok nehezítették a közlekedést - mondta a szóvivő.


Gyilkolhat a magas páratartalom

A hőség magas páratartalommal párosulva veszi leginkább igénybe az emberi szívet és érrendszert - hívta fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett szívgyógyász.

Matos Lajos hozzátette: nagyon fontos a szívpanaszok megelőzése szempontjából, hogy sok folyadékot fogyasszunk.

Ha bármilyen furcsa érzést, erős fájdalmat tapasztal valaki a mellkasában, akkor úgy kell tekinteni, hogy az egy kezdődő infarktus, és szakemberhez kell fordulni - hangsúlyozta a János Kórház orvosa.