Kóka: a kevesebb pénz jó hír is lehet

Infostart
2006. július 21. 14:42
A jövő kormányzata informatikára, modernizációra és hatékonyabb szervezeti felépítésre épül, legalábbis ez a tervük az átalakítással megbízott szakembereknek - derült ki egy Budapesten tartott konferencián.

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint Magyarországnak meg kell ragadni az informatikában rejlő lehetőségeket, ugyanis ma a cégeknek leginkább informatikai infrastruktúrára van szükségük, ezért olyan helyre települnek, ahol ezt biztosítani tudják nekik.

Kóka János úgy véli, hogy a területben nagy lehetőség van, ami több tízezer munkahelyet teremthet, ezért a kormányzat a jövőben fokozottabban támogatja az ágazatot.

"A költségvetési források mérséklése ebből a szempontból jó hírnek is felfogható, hiszen a pénzek a fejlesztési oldalon jelennek meg" - fogalmazott a miniszter, aki tárcájában szeretné létrehozni a kormány versenyképességi központját.

Az állami rendszerek mint vállalatok

Az Államreform Bizottság alelnöke kijelentette: jó lenne, ha az állami rendszerek ugyan úgy működnének mint a vállalatok, és ez azt is jelenti, hogy ugyan annyi pénzért jobb szolgáltatást nyújtanak.

Draskovics Tibor beszámolt arról, hogy a kormányzat körülbelül 40 milliárd forintot költ a jövőben intézmény-, 150 milliárd forintot pedig informatikai fejlesztésre.

Szemléletváltásra van szükség

Szetey Gábor, a kormány személyügyi központjának felállításával megbízott államtitkár a széttagolt kormányzati rendszert szeretné egyesíteni.

"A teljesítményelemeket kell érvényre juttatni. A legtöbb minisztériumban ma adminisztratív, rutin tevékenységet folytatnak, ami összevonható, az egyes tárcáknál tanácsadó jellegű tevékenységet kell folytatni" - vélekedett az államtitkár.

Szetey Gábor szerint szemléletváltásra van szükség a kormányzati intézményrendszereknél, mert addig, amíg az üzleti szférában régóta jelen van a nyugati gondolkodásmód, az állami szektorban ennek semmi jelét nem látni, ezért teljesítmény alapú értékelésre és bérezésre van szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást