Gyurcsány "öt plusz egy" elve

Infostart
2006. július 21. 08:59
A magyar gazdaság egyensúlyi pályájának eléréshez "öt plusz egy"elvet" nevezett fontosnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Konvergencia Tanács első ülésén.

A kormányfő szerint a konvergencia pályának hitelesnek, teljesíthetőnek, megalapozottnak kell lennie, de nem lehet túlfeszített, ugyanakkor egyszerre kell teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges négy feltételt.

Gyurcsány Ferenc elvárásként fogalmazta meg, hogy a kiigazítás pályája a legkisebb áldozattal járjon.

Hozzátette: "az útnak" gyorsnak és feszesnek kell lennie, de nem lehet túlfeszített, vagyis ne fenyegessen "a folyamatos túlcsordulás veszélyével" azzal, hogy "előzetes becsléseinket nem vagyunk képesek tartani".

Az egyensúlyi pályához való visszatérés egyik fő hajtóereje a kiigazítás - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A háromtagú Konvergencia Tanács, amely a kormány tanácsadó testületeként működik közre a konvergencia-program elő- és elkészítésében, támogatja a program érvényre juttatását a költségvetésben, képviseli a programot itthon és külföldön.

A konvergencia-program az euró bevezetésének előkészítését szolgáló nemzeti tervezet, amelynek felülvizsgált változatát szeptember 1-jéig kell megküldeni az Európai Bizottságnak.

A testület létrehozására Gyurcsány Ferenc miniszterelnök július 10-én az Országgyűlésben tett javaslatot.

Tagjainak Bogsch Eriket, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatóját, Simor Andrást, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatóját és Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, az olasz Intesa Group Közép-európai igazgatóját, a CIB Bank Rt. elnökét kérte fel a kormányfő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást