Göncz Kinga támadásoktól tart

InfoRádió / MTI
2006. július 21. 11:30
A külügyminiszter szerint nyilvánvalóan lesznek támadások Észak-Afganisztánban azt követően is, hogy a NATO tartományi újjáépítő csapatai átveszik az irányítást az ország déli területein. A magyarok ősztől vezetik majd az északi Baglán tartomány újjáépítését. Göncz Kinga erről az afganisztáni újjáépítési konferencia budapesti megnyitója után beszélt.

Nyilvánvalóan lesznek támadások, de Észak-Afganisztán, amelyet Magyarország átvesz, a biztonságosabb hely - mondta a külügyi tárca vezetője.

A külügyminiszter hozzátette: amikor a NATO átveszi az irányítást a déli tartományok újjáépítésében, a külföldről érkező terroristák és a drogkereskedelemben érdekeltek valószínűleg "ki fogják próbálni" az európai katonák erejét.

Az egynapos tanácskozáson 35 ország és nemzetközi civil szervezet képviselői vesznek részt. A találkozó célja, hogy összehangolják az Afganisztánban működő nemzetközi tartományi újjáépítő csapatok jelenleg eltérő működését.

A Honvédelmi Minisztérium csak csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy két héttel korábban Afganisztánban rakétatámadás ért egy olyan konvojt, amelynen magyar katonák is utaztak.

Bocskai István, a tárca szóvivője közölte: azt nem lehet tudni pontosan, hogy a három szállítójárművet vették-e célba, az viszont bizonyos, hogy a rakéta a konvoj fölött repült el, majd az úttól több száz méterre csapódott be.

A holland felségjelű katonai járművek az észak-afganisztáni Konduzból tartottak a magyar tartományi újjáépítő csoport leendő székhelyére.

A Magyarországról érkezett úgynevezett szemrevételező csapat az ősszel induló magyar missziót készítette elő. Magyarország a hollandoktól veszi át a tartományi rekonstrukció vezetését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló az Afganisztán-konferenciáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Interjú Göncz Kingával
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást