Életveszélyes Pest legrégebbi temploma

Infostart
2006. július 21. 10:47
Kívül a cserepek veszélyeztetik a járókelőket, belül a beázott vakolat hullik az értékes orgonába a Március 15. téri belvárosi katolikus templomban. A plébános szerint a kétmilliárdos külső felújítást a fővárosi önkormányzatnak kellene elvégeznie, mert az épület tulajdonjoga Budapesté.

Osztie Zoltán az InfoRádióban elmondta: életveszélyessé vált Pest legrégebbi temploma, a toronyról is hullik a cserép és a vakolat, ami veszélyezteti a járókelők épségét.

A plébános hangsúlyozta: az egyházközség belülről rendben tartja a templomot; de a külső beázások megjelentek a templom belsejében is, tavaly pedig jókora vakolatdarab hullott az orgonába, sokmilliós kárt okozva.

Osztie Zoltán szerint a fővárosnak, mint tulajdonosnak, kötelessége lenne az épület karban tartása és állagmegóvása, de ennek nem tesz eleget.

2001 óta minden évben jeleztem a főváros illetékes ügyosztályainak a problémát, de nem jeleztek vissza; márciusban végül Demszky Gábor főpolgármester írt egy levelet, amelyben elhárította a felelősséget - tette hozzá a plébános.

Az egyházközség becslése szerint a templom felújítása mintegy 2 milliárd forintba kerülne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást