Nincs menekvés a kánikula elől

Infostart
2006. július 19. 11:11
Folytatódik a kánikula a következő napokban. A hőség egészségügyi kockázatot jelent, főként az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat, de senkinek nem javasolják az egészségügyi szakemberek, hogy 11 és 15 óra között a tűző napra menjenek, vagy nehéz fizikai munkát végezzenek.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője az InfoRádióban elmondta: a meteorológiai szolgálat szerint szombatig a napi középhőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot, emiatt életbe lépett a másodfokú hőségriasztás.

Elsődleges fontosságú, hogy a megfelelő folyadékbevitelt biztosítani kell, ami akár napi négy liter is lehet - hangsúlyozta Ritók Emese.

A szakember azt tanácsolta, hogy a nap legmelegebb szakaszában senki se tartózkodjon a napon; az idősek konzultáljanak orvosukkal; és érdemes bő, világos, jól szellőző ruhákat viselni.

Ha egy munkahelyen meghaladja a 24 fokot a hőmérséklet, a munkáltatóknak jogszabályi kötelessége hűtött védőitalt biztosítani.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője elmondta azt is: Magyarországon még nincs szó arról, hogy - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - mindenki előtt megnyissák a középületek légkondicionált termeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást