"Ára van a beavatkozásnak"

Infostart
2006. július 19. 07:25
Bármilyen egészségügyi átalakításnál az embert kell a legfontosabbnak tekinteni, nem lehet csak közgazdasági szempontok alapján dönteni - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Éger István közölte: a kamara levélben biztosította a miniszterelnököt együttműködési és közreműködési szándékáról az egészségügyben tervezett átalakítás kapcsán.

A kamara elnöke hangsúlyozta: a reform során elengedhetetlen hatástanulmányok készítése.

Jelenleg vannak megbetegedési, halálozási, betegforgalmi statisztikák, de nem látjuk azt, hogy ezeken alapulnának a tervek - tette hozzá Éger István.

Mérték az ember

A kamara vezetője szerint minden átalakításnál magát az embert kell alapvető rendezőelvként tekinteni, de a beharangozott átalakításoknál mindig minden a pénzről, pénzelvonásról, hatékonyságról, gazdaságosságról szól.

A szakember fontosnak nevezte azt is, hogy az átalakítás során felszabaduló forrásokat az ágazatban tartsák, valamint, hogy megfelelően szabályozzák a működőtőkét.

Nem tudjuk elképzelni, és Európában sehol nincs működő üzleti, versengő alapon működő több-biztosítós modell - hangsúlyozta Éger István.

Valós árak

Az orvosi kamara elnöke kiemelte: az egészségügyben minden beavatkozásnak ára van, és mindent a valós bekerülési költségén kell finanszírozni, ebbe a munkaerő árát is bele kell érteni.

Éger István arról is beszélt, hogy a társadalombiztosító, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladata lenne az egészségügy költség-igényeinek meghatározása, de ehhez intézményrendszerének megerősítése szükséges.

A szakember szólt arról is, hogy hosszú távú döntésekre van szükség, ami az egészségügyben 50-70 évet jelent.

El kellene érni, hogy ne strukturális kapkodás, rövid távú igazgatás történjen, hanem tudatos tervezésen alapuló egészségügyi rendszer kialakítása - tette hozzá a Magyar Orvosi Kamara elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Éger István MOK követeléseirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Éger István az egészségügyet érintõ átalakításról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást