A legjobban fizető diákmunkák

Infostart
2006. július 19. 14:29
Egy nyár alatt akár 180-200 ezer forintot is megkereshetnek a főiskolások és az egyetemisták, ha végigdolgozzák a szünidőt. A szaktudást igénylő munkák órabére ugyanis a 800 forintot is elérheti. Az átlagos bér azonban ennél jóval alacsonyabb.

Az átlagos órabér 450 forint - mondta az InfoRádióban a Fürge Diák Iskolaszövetkezet területi képviselője.

A legkevesebbet az árufeltöltésért, csomagolásért, címkézésért fizetnek a cégek, de nem számíthat túl magas fizetésre az sem, aki egy étteremben végez kisegítő munkát.

Ezek ugyanis könnyen betanulhatók, nem igényelnek túl nagy fizikai megterhelést, és akár a 18 év alattiak is elvégezhetik - közölte G. Bodnár Csilla.

Ha a tevékenység azonban számítógépes ismeretet vagy nyelvtudást igényel, akkor a diákok akár 800 forintot is megkereshetnek óránként. Ennyit kaphat például egy adatrögzítő.

A diákmunka díját lényegesen kevesebb járulék terheli, mint a felnőtt munkavállalók keresetét. Ha egy főiskolás vagy egyetemista például a minimálbérnek megfelelő összeget, azaz 62 ezer 500 forintot keres, abból mindössze 250 forintot vonnak le. A minimálbér feletti kereset után természetesen kell adót fizetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást