Rákellenes liga: nem jut elég pénz a betegek kezelésére

Infostart
2006. július 18. 17:04
Az új finanszírozási rendszer miatt elképzelhető, hogy több hónapot kell várniuk a betegeknek a kemoterápiás kezelésre - mondta az InfoRádióban a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Gondot okozhat a megfelelő, de drága gyógyszerek beszerzése is.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte: miután meghatározták, hogy a kemoterápiás centrumok mennyi daganatos beteget kezelhetnek egy hónapban, aki ezen a kereten túl jelentkezik, már nem kaphat ellátást abban a hónapban.

Márpedig a keret gyorsan betelik, hiszen sok a beteg - hangsúlyozta Vasváry Artúrné.

Túl drágák az OEP-nek a gyógyszerek

A civil szervezet elnöke szerint gondot okoz az is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár alkalmanként nem fizeti ki a törzskönyvezett, de drága gyógyszereket.

A beteget kezelik valamilyen gyógyszerrel, de nem azzal, amellyel igazából hatékony lenne az eljárás. Pedig nem lehet egy gyógyszert egy másikkal csak úgy felcserélni, mivel ugyanaz a típusú rák is másképp működik egy-egy emberben - tette hozzá a rákellenes liga elnöke.

Vasváry Artúrné közölte: Magyarországon évente 60 ezer új rákbeteget fedeznek fel, egyre többeknél a korai, gyógyítható stádiumban. Egy-egy rákbeteg teljes kezelése több millió forintba kerül.

Molnár: lesz pénz

Lesz elég pénz a daganatos betegségben szenvedők gyógyítására - mondta az egészségügyi miniszter.

"Mindent megtettünk, pénzügyileg is mindent megtettünk annak érdekében, hogy jobb legyen a daganatos betegek ellátása" - fogalmazott Molnár Lajos.

EüM: rosszul használják a pénzt

A rákellenes liga kifogásaival kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: létrejött 48 onkológiai centrum, ahol a betegek kezelése megfelelő körülmények között történhet.

Módosult az onkológiai szerek finanszírozása, egyes készítmények bekerültek a kórházfinanszírozásba, így sokkal könnyebben hozzáférhetők a betegek számára - tette hozzá Horváth Ágnes.

A politikus hangsúlyozta: az OEP többletfinanszírozási lehetőséget biztosított az onkológiai központoknak, az intézmények egy része azonban másra használta, vagy nem használta fel ezt a pénzt.

Ahol pedig kevés a rendelkezésre álló keret, ott kérhetik annak megemelését - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Magyarországon törzskönyvezett rákellenes gyógyszereket finanszírozza az OEP.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Ágnes a rák gyógyításának feltételeirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást