Gyurcsány: elengedhetetlen a közigazgatás átalakítása

InfoRádió / MTI
2006. július 18. 17:00
A települések közötti és a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományos Bizottságának megbeszélésén.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a célok eléréséhez elengedhetetlen a közigazgatás átalakítása.

A politikus szerint nincsen más út, mint a településközi és regionális együttműködés, és az ehhez igazodó igazgatás.

Elmondta: az a többség, amely ennek a szakmai konszenzusnak politikai döntéssé válásához kell, nem áll rendelkezésre.

"Magyar átok sújt bennünket" - fogalmazott. Mint mondta: rombolónak tekinti azt a magatartást, hogy az ellenzék nem volt hajlandó konzultálni a kérdésről.

Az Országgyűlés múlt hét hétfőn nem támogatta a választott régiók létrehozásáról szóló kétharmados alkotmánymódosítási javaslatot.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem akarják az alkotmányos jogokat megkerülni.

"Kevesebből kell megfőznünk ugyanazt, kevesebb hozzávalóból és kevésbé felszerelt konyhában, egy sokkal egyszerűbb technológiával, mint ami lehetne" - mondta.

A miniszterelnök úgy vélte, az egyik legnagyobb kihívás az, hogy meg kell tudni mondani, miről szól a régió, más fejlesztési koncepcióval kell rendelkeznie a Dél-Alföldnek és Nyugat-Magyarországnak.

Hozzátette: ha Magyarország győzni akar a versenyben, akkor saját szolgálatába kell állítania a regionalizmust, a kistérségi együttműködést, a regionális fejlesztési igazgatást.

A tanácskozáson Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a decentralizáció, a kistérségi és a regionális intézményrendszer továbbra is cél, csak a kormánynak más eszközt kell találnia ezek elérésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást