Akár a gyorshajtók autóját is lefoglalhatná a rendőrség?

Infostart
2006. július 18. 06:52
Lapinformációk szerint a rendőrség megelégelte a közlekedési balesetek egyre növekvő számát és azt fontolgatja, hogy az eddiginél keményebben lép fel a gyorshajtók ellen. A tervek szerint a kirívóan veszélyesen vezető autósok esetében akár az autót is lefoglalhatnák.

Péntek estétől hétfő reggelig huszonegyen haltak meg Magyarország útjain közlekedési balesetben, és kilencvenen szenvedtek súlyos sérüléseket. Az ORFK közlekedési osztályának vezetője szerint a tragédiákat szinte kivétel nélkül a gyorshajtás okozta.

Pausz Ferenc drasztikus lépéseket tartana szükségesnek az ön- és közveszélyes száguldozók megfékezésére. A lengyelországi és a csehországi gyakorlatra hivatkozva felvetette: fel kellene hatalmazni a rendőrséget, hogy büntetésként gyakrabban vonhassa be a szabályokat súlyosan megsértő autósok vezetői engedélyét.

Sőt, e két országban a törvények bizonyos, másokat kirívóan veszélyeztető autósokkal szemben a jármű lefoglalására is lehetőséget adnak. Ez utóbbi megoldást szakértők első hallásra alkotmánysértőnek vélik, noha azt elismerik: jogosítvány nélkül lehet autót vezetni és balesetet okozni, de autó nélkül nem.