Most az üvegtáblát verték ki a budapesti szellemházon

Infostart
2006. július 17. 16:02
Egy háromméteres üvegtábla esett a Kálvin Center ötödik emeletéről az épület homlokzata előtti járdára hétfő délelőtt. Az épület üzemeltetője közölte: a több négyzetméteres üvegtáblát irányított munkafolyamat részeként verték ki, az alatta levő járdát elkerítették.

A táblát az épület tulajdonosának kérésére cserélik ki. Az épület üzemeltetője, Szakál Pál azt nem tudta megmondani, lesz-e még üvegcsere a jövőben.

Arra a kérdésre, hogy nincs-e biztonságosabb módszer a cserére, úgy válaszolt: erről a helyről így tudták leszedni az üvegablakot.

A törmelék eltakarítása után újra megnyitották a járdát az üveghomlokzat alatt.

A bontásról az önkormányzat építés-hatósági ügyosztálya az InfoRádiótól értesült. Az ügyosztályon elmondták: az épület egy kivitelezési vita miatt üresen áll több éve, a karbantartás és a bontás pedig az épület üzemeltetőjére tartozik.

Többszörös jogvita

Az üveghomlokzatot egy szlovén cég készítette, amellyel a tulajdonos Kálvin Center Kft.-nek máig jogvitája van.

Emellett a tulajdonos cég és a kivitelező Swietelsky AG Bécsben pereskedik egy egymilliárd forintos kifizetetlen díj miatt, amelyet a tulajdonos a Kálvin Center hibás kivitelezésére hivatkozva tartott vissza.

A tulajdonosnak a Múzeum utcai homlokzat készítőjével, az Emlékmű 2000 Kft. nevű céggel is vitája van. Az érintett műemlékjellegű homlokzatdíszítést a napokban teljes egészében, a téglákig leverték.

Februárban az Emlékmű 2000 vezetője az InfoRádióban szándékos rongálással vádolta meg a Múzeum utcai munkákat is végző építtetőt.

Az InfoRádió értesülése szerint a javítási munkák szeptemberben befejeződnek. Azt viszont nem tudni, hogy benépesül-e a közeljövőben a Kálvin téri üvegpalota.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást