"Abszurd helyzet" a kórházakban

Infostart
2006. július 17. 15:34
Még nem tudják pontosan a megyei kórházakban, milyen következményei lesznek annak a július elsején életbe lépett jogszabálynak, amely szerint tavalyi finanszírozásuk legfeljebb a 95 százalékát kaphatják meg. A győri kórház vezetője szerint abszurd helyzet előtt állnak, a veszprémi intézmény vezetője a csökkentést elfogadja, a módszert azonban bírálja.

Az új finanszírozási rendszer miatt 12 százalékkal csökkenteni kell a betegforgalmat a győri Petz Aladár megyei oktatókórházban - mondta az intézmény orvosigazgatója az InfoRádióban.

Oláh Attila közölte: mintegy 800 millió forintos bevétel kiesést jelent a kórháznak az egészségügyi törvény módosítása.

"A finanszírozási plafon csökkenésével a betegforgalmat is korlátozni kell. Nagyon nehéz eldönteni, kik ne kapjanak ellátást; valószínűleg a halasztható műtétekre kerül sor később; az olyan sérv-, vagy epeműtétek, amelyekre eddig is 3-4 hónapig kellett várni, most még többet kell majd várni" - elemezte a várható hatásokat az orvosigazgató.

Oláh Attila hozzátette: ez annyira abszurd helyzet, hogy ők maguk sem ismerik még a következményeket.

Ha minden regionális egészségügyi centrum kénytelen lesz korlátozni a betegforgalmát, akkor megbecsülni sem lehet, milyen tragikusan, drasztikusan érinti ez a betegellátást - hangsúlyozta a szakember.

Oláh András elmondta azt is: nem tervezik, hogy lakóhely szerint korlátozzák a betegforgalmat, mert egy kisebb városi kórház megteheti ezt, de egy nagy intézmény, amelynek regionális feladatai vannak, nem szelektálhat irányítószámok alapján.

Csak a módszerrel van baj?

Másként szabályozta volna a kórházak finanszírozását a volt egészségügyi miniszter.

Rácz Jenő, aki jelenleg a Veszprém megyei kórház vezetője, az InfoRádióban közölte: ő a bázisfinanszírozásra való áttérésben gondolkodott.

Ebben a rendszerben egy bázisösszegből gazdálkodhattak volna az intézmények, de a teljesítményoldalt nem kötötték volna meg teljesen, így az intézményi menedzsmentnek nagyobb mozgástere lehetett volna.

Önmagában nem a finanszírozás csökkenésével van a baj, hanem a módszerrel - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Az InfoRádió úgy tudja, pénteken egyeztet az egészségügyi miniszter a megyei kórházak vezetőivel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rácz Jenõ, a Veszprém megyei kórház igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Oláh Attila, a Petz Aladár Kórház orvosigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást