A csempészek drágán dolgoznak

Infostart
2006. július 17. 06:16
A piacok és az aluljárók helyett újra trafikokban kezdett cigarettát vásárolni a dohányosok egy része az elmúlt fél évben. A magyarázat egyszerű: csökkent a csempészett és a legálisan kapható áru közötti árkülönbség.

A Népszabadság értesülései szerint az egyik legnépszerűbb csempészcigarettaként számon tartott, Ukrajnában gyártott, kint nagyjából dobozonként 150 forintért megvásárolható cigaretta ára tavaly ősz óta megemelkedett. A Magyarországon korábban dobozonként 200-220 forintért megvásárolható termékért mostanság 300-310 forintot kérnek az illegális forgalmazók.

Sok dohányos vélhetően ezért gondolta úgy, hogy nem ügyeskedik tovább, hanem valamivel többért megveszi a boltban legálisan, ráadásul az árverseny miatt egyre olcsóbban kapható füstölnivalót. A piaci változások a dohánygyártók és a vámosok együttes erőfeszítéseinek köszönhetők, a jövedéki adó emelése azonban megint felboríthatja az egyensúlyt.

Szintén a Népszabadság közli, hogy szerdán a kormány tagjai is kézhez kapják az egészségügyi reformmal kapcsolatos szakértői javaslatokat, köztük az úgynevezett "zöld könyvet". A kormány elé kerülő szakértői javaslatcsomag számos elemből áll. Így rögzíti például a biztosítás felügyeletéről szóló jogszabály előkészítésével kapcsolatos teendőket, valamint tartalmazza majd a vizitdíjra és a kórházi önrészesedésre, a patikaliberalizációra, a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítására, valamint az úgynevezett zöld könyvre vonatkozó tervezeteket.

Ez utóbbi lényegében a lakosságnak szánt propagandakiadvány lenne. A lap információi szerint a kormány ebben a zöld könyvben magyarázná el, hogy miért van szükség nagyobb egyéni felelősségre az egészség megőrzésében, s miért kényszerül a politika a vizitdíjjal, a kórházi önrészesedéssel, a biztosítási csomagok meghatározásával az egészségügyi szolgáltatások egyfajta szűkítésére.

A Magyar Nemzet a MoneyMoon elemzésére hivatkozva azt írja, hogy nem elégséges a kormány Új Egyensúly programja. A befektetési és pénzügyi tanácsadó cég szerint a program nemzetgazdasági hatásai nem egyértelműek, a gazdaság versenyképességét azonban jelentős mértékben csökkentik. Ráadásul a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából nagyon gyenge a bejelentett program szerkezete, éppen ezért az egyensúly megteremtése felettébb kétséges - áll még az anyagban.

Ugyancsak a lap számol be arról, hogy az önkormányzati szövetségek vezetői szerint elfogadhatatlan, alkotmányellenes, szükséges, de kétséges és hosszadalmas a kormány önkormányzati reformja. A koalíció kényszerrégiókba terelné a településeket és a megyéket, miközben mára a helyhatóságok működése is veszélybe került.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást