Õsztől hosszabb lesz a kórházi várólista

Infostart
2006. július 15. 11:58
Szeptembertől hosszabb lesz a várólista, de a sürgős beavatkozásokat azonnal elvégzik - közölte a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke. Varga Ferenc elmondta, hogy mindez az új finanszírozási rendszer miatt lesz így, a kórházak ugyanis kevesebb pénzhez jutnak.

A szakember emlékeztetett: a megyei kórházak vezetői már többször aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a július 1-jétől érvényes finanszírozási rendszerben nem tudják garantálni a megfelelő betegellátást.

Varga Ferenc az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy a megyei kórházak kerülnek a legrosszabb helyzetbe, mert - a városi intézményekkel ellentétben - már nem tudják továbbküldeni a betegeket akkor sem, ha anyagilag "nem érné meg" őket ellátni.

Az új rendszer minden bizonnyal a betegek ellátásában is érezteti hatását: valamivel hosszabb lehet a várólista, a halasztható eseteket későbbre sorolhatja az adott kórház.

Varga Ferenc szerint a színleltnek minősülő szerződések hó eleji kötelező megszüntetése óta a kisebb kórházakban és az ellátási gondokkal küzdő szakterületeken (aneszteziológia, traumatológia) kevésbé biztosítható a folyamatosság, hiszen az orvosok most már bármikor megtagadhatják a heti 60 órán felüli munka elvégzését.

Hozzátette: a kórházszövetség a lehető legrövidebb időn belül egyeztetni szeretne az ügyben az egészségügyi tárcával. Varga Ferenc azt mondta: a problémát leginkább két változtatás okozza; egyrészt, hogy az intézmények csak a tavalyi támogatás 95 százalékát kapják meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, másrészt meg kellett szüntetni az úgynevezett színlelt szerződéseket.




KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást