Vasútreform: csonkítás vagy szakmai döntés?

Infostart
2006. július 14. 17:17
A vasúti mellékvonalak megszüntetéséről szóló kormányzati javaslat visszavonását és mielőbbi egyeztetést szorgalmazott több mint 50 település polgármestere Kunszentmiklóson.

Kaszai János, a Vasutas Települések Szövetsége elnöke, Vésztő polgármestere hangsúlyozta: a 28 szárnyvonal megszüntetése és a személyszállítás szüneteltetése közvetlenül 890 ezer embert érint és tovább nehezíti a gazdaságilag legelmaradottabb régiók helyzetét.

A tanácskozáson Szűcs Lajos, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedéspolitikai főosztályának vezetője azt hangsúlyozta: a végleges döntést a kormány októberig hozza meg, de előtte régiós egyeztető értekezleteket hívnak össze.

A Fidesz szerint csonkítás lesz, a kormány a szakmát említi

Nem sokkal korábban Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Orbán-kabinet közlekedési minisztere az InfoRádióban azt mondta: a kormány kizárólag gazdasági kérdésként kezeli az ügyet és a magyar vasúthálózat csonkítására készül a lépéssel.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter erre úgy reagált: az egyes szárnyvonalakon a vasúti közlekedés szüneteltetéséről a minőségi szolgáltatás érdekében, szakmai alapon döntöttek.

28 mellékvonal szűnik meg

A tervek szerint, még az idén megszűnik 28 vasúti mellékvonalon a személyszállítás, ami a számítások szerint hat milliárd forint veszteséget okozott.

A miniszter korábban azt mondta: az átalakítás során összehangolják a Volán és a MÁV járatok menetrendjét és tarifarendszerét.