A kormány bevezette a gondoskodó elbocsátást

Infostart
2006. július 14. 17:10
A kormány pályamódosító programmal, képzési támogatással, és külön munkaerőpiaci programmal segíti a közigazgatásból elbocsátottak boldogulását - mondta a kormányszóvivő.

Batiz András emlékeztetett: a kormány a közigazgatás átalakításával azt szeretné elérni, hogy megteremtse a színvonalasabb, egyszerűbb ügyintézés feltételeit, és közben spóroljon az adófizetők pénzével.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az állam magán kezdi az átalakítást. A költségvetési intézmények száma 2007. január elsejétől első lépésben csaknem 30 százalékkal csökken.

Jön a gondoskodó elbocsátás

Batiz András hozzátette: mivel a következő időszakban 13 ezer 500 fővel csökken a központi közigazgatásnál dolgozók létszáma, a kormány bevezeti a gondoskodó elbocsátás elvét.

A szóvivő közölte, hogy hétfőn elkezdi működését a fővárosi munkaügyi központban az az iroda, amely kifejezetten a közigazgatásból kikerülők számára nyújt segítséget.

Kedvezményes hitelt kaphatnak

Batiz András arról is beszélt, hogy a kormány döntött egy pályamódosító hitelkonstrukcióról is, amely segíti a köztisztségviselők vállalkozóvá válását.

A hitel kedvezményes kamatozású, tíz éves lejáratú, önerő nem szükséges hozzá, az összege pedig legfeljebb hárommillió forint.

Draskovics: jobb, gyorsabb, olcsóbb

Csak tudatosan, megfelelő koncepcióval szabad hozzányúlni a rendszerekhez - hangsúlyozta az Államreform Bizottság elnöke.

Draskovics Tibor közölte: a minisztériumi struktúrában nagyon jelentős karcsúsítás és funkciótisztítás következik; kevesebb lesz a végrehajtást szolgáló központi intézmény.

A politikus hozzátette: két év átmeneti idő után színvonalasabb, jobb, gyorsabb és olcsóbb lesz a közszolgáltatás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást