Tömeges perek indulhatnak a kórházakban

Infostart
2006. július 13. 05:49
Tömeges perekre lehet számítani az orvosok ügyeleti idejének bérezése miatt. Míg a győri és veszprémi kórházban több százan csak fontolgatják, hogy munkaügyi bírósághoz fordulnak, a Heim Pál Gyermekkórház húsz szakdolgozójának pere novemberben már elkezdődik.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban több mint százan, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban kétszázötvenen fontolgatják, hogy munkaügyi pert indítanak, mert a szakdolgozók ügyeleti idejét a kórházvezetők nem teljes munkaidőként számolják el.

Dávid Gyula, a veszprémi intézmény főorvosa közölte: az ország uniós csatlakozásától visszamenőleg igényelték az elmaradt ügyeleti díjakat, kétszázötven dolgozóra számítva ez kétszázmillió forintot jelent.

Ügyvédünk elkészítette a beadvány a főigazgatónak, ha erre negatív válasz érkezik, akkor egy héten belül kiderül, hogy bírósághoz fordulunk-e - tette hozzá a főorvos.

Budapesten már perelnek

Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház húsz orvosa már előrébb jár: a dolgozók áprilisban adták be a kerestet a munkaügyi bírósághoz, a tárgyalás november 8-án lesz. Az orvosok huszonötmillió forint elmaradt ügyeleti díjat követelnek.

Az igazgatóság úgy gondolja, hogy az európai irányelvek nem vonatkoznak a dolgozókra - mondta keserűen az InfoRádiónak Láposi Árpád, az intézmény orvosa.

Az InfoRádió több megyei kórházat megkeresett: Szegeden tudnak arról, hogy több orvos gondolkozik a pereskedésen; a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának klinikáin az ügyeletek szabályos rendben működnek, egyelőre illetménypótlékkal egészítik ki az ügyeleti díjakat.

Pécsett átszerveznek

Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház vezetője azt mondta: pereskedő dolgozóról nem tud az intézményében, reméli, nem is lesz ilyen munkatárs, ugyanis a munkaidő-átszervezéssel, és állami segítséggel megoldható a probléma.

Mi átszervezéssel megpróbáljuk csökkenteni az ügyeletesek számát, és ezekből a pénzekből próbáljuk összerakni a költségvetést - tette hozzá.

Az Európai Bíróság már korábban, a Legfelsőbb Bíróság június közepén mondta ki, hogy az orvosok ügyeletben eltöltött ideje teljes egészében munkaidőnek számít.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a ki nem fizetett ügyeleti díjak több tízmilliárd forintos tételt jelentenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dávid Gyula fõorvos, Veszprém
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást