"Ne higgyük, hogy a miniszternek mindig igaza van"

Infostart
2006. július 13. 14:12
Egyre több panasz érkezik az oktatási jogok biztosához arról, hogy a gyermekeket kérdőívek kitöltésére kérik az iskolákban. Néhány kivételtől eltekintve azonban még az oktatási minisztérium kérdőívét sem kötelező kitölteniük a diákoknak.

Gyakran a tanárok és még a szülők sem mernek visszakérdezni, vajon milyen célt szolgál a kérdőív, és készítőinek van-e törvényi felhatalmazása az adatrögzítésre.

Az oktatási ombudsman azt ajánlja az iskolaigazgatóknak, hogy még a minisztériumtól is kérdezzék meg: a törvény mely pontja írja elő az adatfelvételt.

"Ne higgyük, hogy az oktatási miniszternek mindig igaza van" - mondta Aáry-Tamás Lajos az InfoRádióban.

Szerinte csak azért, mert pecsétes levél érkezik a minisztériumból, még nem biztos, hogy az abban közöltek megfelelnek a törvényi előírásoknak.

Ha azonban jogszabályok nem teszik kötelezővé a kérdőívek kitöltését, akkor azt bárki visszautasíthatja.

A biztos azt ajánlja: ha gyanús kérdésekkel találkozunk, például, hogy a családunknak hány autója van, vagy van-e otthon internet, nyugodtan dobjuk ki a kukába a kérdőívet.

Aáry-Tamás Lajos szerint a legjobb az lenne, ha a tanárok egyáltalán nem vennének részt az adatrögzítésben, mert a diákok gyakran nem mernek ellentmondani nekik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást