Egyre gyakrabban verik egymást a diákok

Infostart
2006. július 13. 10:21
Egyre gyakoribb, hogy a diákok egymást bántalmazzák az iskolákban - állítja az oktatási jogok biztosa, aki szerint a tanárok tehetetlennek érzik magukat a növekvő agresszióval szemben.

Az oktatási jogok biztosa számos panaszt kap a tanároktól, akik arról írnak: már mindent megtettek a verekedő diákok ellen, és akivel csak lehetett, felvették a kapcsolatot.

A gyermekjóléti szolgálat azonban érdektelen, a gyámügyes nem foglalkozik a kérdéssel, és a polgármestert is csak akkor érdekli a probléma, amikor az agressziója miatt büntetését letöltő fiatal nála jelentkezik segélyért, mert nem tud miből megélni.

A kérdést nem szabályozza semmilyen törvény. A pedagógusnak azonban az a kötelessége, hogy megvédje a gyermekek testi épségét - mondta az InfoRádióban Aáry-Tamás Lajos.

A tanárok azonban gyakran eszköztelenek, főleg az információ hiánya miatt. Nem tudják, milyen jelekre kell figyelniük: hogyan viselkednek azok a diákok, akiktől félnek a társaik, és néhányan miért futnak ki az iskolaudvarra sietősen.

Galerik terrorizálhatják a kisebbeket

Vannak olyan szituációk, amelyeket különösen érzékenyen kell kezelni, például ha túlkoros gyermek van az osztályban.

A szülők manapság később íratják be csemetéiket, és ha a gyermek egyszer-kétszer megbukik, akkor előfordulhat, hogy egy nyolcadikos korú gyermeket találunk az ötödikes, hatodikos diákok között. Az idősebbek galeriket alakíthatnak ki, és képesek lesznek arra, hogy terrorizálják a fiatalabbakat.

Ha azonban a tanárok felvennék a kapcsolatot a rendőrség ifjúságvédelemmel foglalkozó munkatársaival, tudhatnák, mik a galeri kialakításának jelei.

Aáry-Tamás Lajos szerint minden településen az önkormányzat ernyője alatt kellene együttműködniük mindazoknak, akik gyermekekkel foglalkoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást