Alkotmánybírósághoz fordul az orvosi kamara

Infostart
2006. július 13. 15:19
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara a júliustól életbe lépett egészségügyi finanszírozási és szervezési rendeletek miatt. A MOK a kormányzat felé is jelezte: sérelmezi, hogy a testülettel nem egyeztetett a kormányzat a döntések előtt.

A törvények szerint az egészségügyet érintő valamennyi jogszabályt még tervezet formájában számos közintézménynek és köztestületnek, így a MOK-nak is meg kell küldeni véleményezésre.

A július 1-jétől életbe lépett új finanszírozási és szervezési szabályokról azonban nem volt lehetőségük előzetesen véleményt mondani, ezeket csak a közlönyből ismerhették meg - mondta az InfoRádiónak Éger István.

A kamara elnöke hozzátette: úgy vélik, hogy ez alkotmányos kifogás alá is esik, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint hiteles adatokon alapuló, átlátható és hatásaiban kiszámítható egészségügyi reformra lenne szükség, amelyhez nélkülözhetetlen egy új társadalmi szerződés megkötése.

Éger István szerint meg kellene őrizni az egységes társadalombiztosítás rendszerét, és, mint mondta, az egyeztetések során ennek érdekében fognak fellépni.

A kamara azt is szeretné elérni, hogy az egészségügy hatékonyabbá tételével megspórolt pénzeket ne vonják el az ágazattól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Éger István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Éger István az új társadalmi szerzõdésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást