Pláza épülhet a Déli pályaudvar tetejére

Infostart
2006. július 11. 15:24
Többszintes bevásárlóközpont épülhet a Déli pályaudvar épületének tetejére. A napokban elkészült elvi engedélyezési terv emellett mintegy 250 ezer négyzetméter beépíthető területtel is számol, ha a síneket lefedik.

A Fővárosi Tervtanács neves építészekből álló zsűrije a napokban vitatta meg a Déli pályaudvar nemrég elkészült elvi engedélyezési tervét.

Krikovszky Péter tervező építész az InfoRádiónak elmondta: az engedély alapján derül ki, miképpen lehet majd beépíteni a területet. A MÁV ugyanis szeretné elkezdeni a pályaudvar felújítását, és a forrás előteremtéséhez befektetőket keres.

A tervező szerint a sínek lefedésével a Márvány utcai híd és a Magyar jakobinusok tere között 150 ezer négyzetméter, a híd és a Hegyalja út között pedig 80-100 ezer négyzetméter terület alakítható ki.

Irodák vagy üzletek

A lefedett részre lakás várhatóan nem épül, mert senki nem szeretné, ha száztonnás mozdonyok gurulnának az ágya alatt. A területen irodák, üzletek, esetleg sportpályák létesülhetnek.

A pályaudvar épülete is átépítésre szorul. Az utolsó felújítás óta eltelt 30 év, a homlokzati márványlapok potyognak, a jegyváltó csarnok túlméretezetté vált. Krikovszky Péter szerint indokolt lehet az épület tetején egy bevásárlóközpont építése.

Növekvő forgalom

Az építész hozzátette: a MÁV legutóbbi koncepciója szerint a Déliben lenne a környék elővárosi vasútjainak végállomása. Ezzel akár két-háromszorosára is nőhet a pályaudvar forgalma.

A vasúttársaság vezetése elvetette azt a korábbi elképzelést, hogy a Déli teljes egészében a Kelenföldi pályaudvarra költözne.

A tervező közölte: már a harmincas években felvetődött a Déli vágányainak lefedése, de a mérnökök nagyon problematikusnak találták.

A mostani építkezés is csak 4-5 év múlva indulhat el legkorábban, a lefedéshez ugyanis nagyon sok műszaki problémát kell megoldani.

{{keretes_cim}}

A pályaudvarok lefedésére számos európai példa van. Budapesthez legközelebb a bécsi Franz-Josef pályaudvarral történt hasonló. Ott azonban nem bevásárlóközpont, hanem egy egyetem és egy banképület épült a felszabaduló részre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást