Ne menjen délben a napra, mert megbánja!

Infostart
2006. július 11. 05:40
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe, mivel az átlaghőmérséklet a következő három napban meghaladja a 25 fokot. A hőségriasztás időtartama alatt 11 és 15 óra között senkinek sem biztonságos huzamosabb ideig a napon tartózkodni - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója.

Fülöp Andrea hangsúlyozta: különösen az idősebbek és a fiatalok veszélyeztetettek, rájuk fokozottan igaz, hogy semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, egyrészt a káros UV-sugárzás és a leégés veszélye miatt, másrészt mert hőgutát, napszúrást kaphatnak.

A hőguta különösen veszélyes, mert teljesen felborul a test hőszabályozása, először csak szórakozottság, szédülés, hányinger, fejfájás jelentkezik, de később komoly tudatzavar, esetleg eszméletvesztés is bekövetkezhet - tette hozzá az éghajlatkutató.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta azt is: senkinek sem javasolja, hogy nehéz fizikai munkát végezzen a napon.

Emellett nagyon sok folyadékot kell inni, nem szabad nehéz ételeket enni, és szeszesitalt, koffeintartalmú italokat fogyasztani - tanácsolta Fülöp Andrea.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást