Mennyibe került Medgyessy az adófizetőknek?

Infostart
2006. július 11. 16:56
Medgyessy Péter miniszterelnöki pozíciójából való lemondása óta több tízmillió forintot költött a magyar állam arra, hogy utazó nagykövetként a világot járja. Tavaly év végéig ez 39 millió forintba került, 2006-ra 29 millió forintot különítettek el erre a célra.

A Kormányszóvivői Irodától kapott tájékoztatás szerint Medgyessy Péter utazó nagyköveti tevékenységének finanszírozására 2004. október 1. és 2005. december 31. között 79 millió forintot hagytak jóvá a költségvetésben.

Ebből a volt miniszterelnök 39 millió forintot használt fel, a maradék visszakerült a költségvetésbe.

Ebben az évben némileg apadt a büdzsé, ugyanis 12 hónapra 29 millió forintot hagytak jóvá. Ez fedezi két szakértő és egy titkárnő javadalmazását, valamint az összes egyéb költségeket. Medgyessy Péter egy parlamenti irodát is használhat.

A volt miniszterelnök utazó nagykövetként a Kormányszóvivői Iroda szerint nem részesült jövedelemben.

Külgazdasági profil

A szocialista politikus elsősorban Magyarország külgazdasági kapcsolataiért felelős. Ezzel összefüggésben többek között tárgyalt az EU Bizottság képviselőivel, az uniós országok miniszterelnökeivel, illetve gazdasági és üzleti vezetőkkel.

Brüsszelben öt alkalommal járt, egyszer ezt egy luxemburgi konferenciával is összekapcsolta, de nagykövetként megfordult Kínában, Romániában, Bulgáriában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, Oroszországban és háromszor Párizsban is.

Medgyessy Péter az elmúlt két évben két alkalommal látogatott el hivatalosan egy monacói nemzetközi konferenciára, és szintén ilyen tanácskozás vendége volt Kanadában, Tunéziában, Horvátországban és Olaszországban.

A Kormányszóvivői Iroda állítja: a nemzetközi konferenciák, valamint a kínai, bulgáriai és részben a mexikói utak költségeit a meghívó fél fedezte.

Az InfoRádió e-mailen eljutatott kérdéssorában arról is érdeklődött, hogy Medgyessy Péter mit ért el utazó nagykövetként Magyarország számára, de ez a kérdés megválaszolatlan maradt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást