A kormány szerint nem a tandíj miatt ürülnek ki az egyetemek

Infostart
2006. július 11. 04:08
A fejlesztési részhozzájárulás nem lesz hatással az iskolaválasztásra, így nem kell attól sem tartani, hogy egyes egyetemek vagy főiskolák kiürülnének - mondta az InfoRádióban az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára.

Mannherz Károly annak kapcsán beszélt erről, hogy Klinghammer István, az ELTE rektora az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tandíj bevezetésével kiürülhet több egyetem és főiskola, mert ha fizetni kell, a szülők mindenáron a jobb intézményekbe fogják íratni gyermeküket.

A felsőoktatási szakállamtitkár kijelentette: ha egyes intézmények ki is ürülnek, akkor ez nem a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése miatt lesz; a felsőoktatási létszám mindenképpen csökken majd az elmúlt évek csúcsa után.

Mannherz Károly szerint a tandíjnak azért nem lesz ilyen hatása, mert ez a pénz az intézményeknél marad, egy részét tanulmányi ösztöndíj formájában a hallgatók kapják, a másik része pedig az intézményfejlesztést szolgálja.

Nem csökken az eddigi támogatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése nem érinti az egyetemek és főiskolák állami támogatását, a tandíj kiegészítő támogatásnak minősül.

Az intézmények normatív finanszírozása nem csökken, ugyanakkor a minisztérium át kívánja világítani a felsőoktatási intézmények gazdálkodását - tette hozzá Mannherz Károly.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mannherz Károly a tandíj hatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mannherz Károly az állami támogatásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást