A Fidesz a keményebb fellépés híve

InfoRádió / MTI
2006. július 11. 14:36
A Fidesz helyteleníti a magyar kormány "óvatos és kiváró" reakcióit a szlovák kormány megalakulásával kapcsolatban - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

Rendkívül aggasztónak tartjuk a szlovákiai kormánykoalíció összetételét. Úgy véljük, hogy azoknak a kijelentéseknek, amelyeket Jan Slota tett az elmúlt időszakban, mindenkit aggodalommal kell eltölteniük - mondta Németh Zsolt.

Hozzátette: az, hogy Jan Slota Budapest tankokkal való lerombolását, továbbá a szlovákiai magyarságnak - mint rákos daganatnak - Szlovákia testéből való kimetszését, vagy éppen a cigányok sterilizálását javasolta, indokolja a Fidesz aggodalmát.

"A Fidesz a maga részéről a kormányzat reakcióit mindenféleképpen óvatosnak és kiváró jellegűnek tartja, és ezt a maga részéről helyteleníti" - mondta. Úgy látják, hogy a magyar kormánynak egyértelműen meg kell határoznia, mit vár el Szlovákiától.

A nemzetközi reakciók egyáltalán nem ilyen óvatosak - jegyezte meg, és példaként említette, hogy az Európai Parlament szocialista frakciója felfüggesztette a vezető szlovák kormánypárt tagságát.

Úgy véljük, amennyiben a magyar kormány óvatoskodik, ettől még Jan Slota nem fog megjavulni. A magyar kormány felelősséggel tartozik, ezért elvárható, hogy következetes és határozott álláspontot foglaljon el Szlovákia kérdésében - jelentette ki.

Németh Zsolt szavaira Szabó Vilmos, a külügyi bizottság szocialista alelnöke azt mondta: nem osztja Németh Zsolt aggodalmát.

A magyar kormány egyértelművé és világossá tette eddig is, érdekelt abban, hogy Magyarország és Szlovákia között a jószomszédság, az együttműködés megmaradjon és továbbfejlődjön - közölte.

Hozzátette: ez a törekvés együtt jár az aggodalommal, ami az új szlovák kormány összetételéből adódik, nevezetesen abból, hogy "a szlovák kormánykoalícióban szélsőséges, kisebbségellenes nézeteket valló pártok is jelen vannak".

Ugyanakkor azt gondolom, mégiscsak üdvözlésre méltó, hogy a szlovák külügyminiszter először Magyarországra látogatott, ez ugyanis alkalmat ad arra, hogy megerősítsük álláspontunkat, miszerint a kisebbségi magyarság jogainak érvényesülése meghatározója a jószomszédi kapcsolatnak - jelentette ki. Mint megjegyezte, "a jövő fogja eldönteni, ennél kell-e határozottabb fellépés".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást