Sztrájkolhatnak a tanárok

Infostart
2006. július 10. 12:54
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a közoktatási törvény tervezett módosítása értelmében szeptembertől a tanárok számára heti négy nem fizetett munkaórát rendelhet el a munkáltatójuk.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke közölte: azt kérik a kormánytól, hogy mielőbb kezdjen érdemi érdekegyeztető tárgyalásokat a közoktatásban dolgozókat érintő megszorításokról, és a megegyezésig vonja vissza a tervezett módosításokat.

Hozzátette: szakszervezet álláspontja szerint az előterjesztés törvénysértő módon, hatásvizsgálat nélkül készült.

Kerpen Gábor az egyeztetések elmaradása esetére kilátásba helyezte, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájbizottságot alakít.

A közoktatási törvény tervezett módosításában az áll, hogy a 2006-2007-es tanévben a munkáltató a meghatározott kötelező órán felül további legfeljebb heti négy foglalkozást, illetve tanítást rendelhet el ellenszolgáltatás nélkül a nevelési-oktatási intézményben.

A kötelező óraszámok 20 százalékos emelése mintegy 10-15 százalékos létszámleépítéssel járhat, ami tízezre nagyságrendű elbocsátáshoz vezethet - tette hozzá Kerpen Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást