Megállíthatatlan az ország népességének öregedése

Infostart
2006. július 10. 17:52
Magyarország lakosságának öregedése nem állítható meg, lassítani viszont lehetne a folyamatot. Ehhez elsősorban gazdasági és társadalmi stabilitásra, kiszámíthatóságra és biztonságra lenne szükség - mondta az InfoRádiónak a Népességtudományi Kutatóintézet főmunkatársa.

Daróczi Etelka demográfus felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagyon régóta alacsony a születésszám, a hatvanas évek elején Nyugat-Európában még baby-boom volt, miközben Magyarországon már történelmi mélypontot ért el a termékenység.

Ezt átmenetileg pozitívan befolyásolták kormányzati intézkedések, azonban később visszaesett a termékenység, majd a rendszerváltozás után - bár nem olyan mértékben, mint a régió más országaiban - még erőteljesebben csökkent - tette hozzá a szakember.

A demográfus szerint az öregedés folyamatát megállítani nem, legfeljebb lassítani lehet.

Stabilitás nélkül kevés gyerek születik

A legfontosabb a stabilitás, mivel a gyereknevelés egy egész életre szóló feladat. A párok akkor vállalhatnak több gyereket, ha a munkájukban, anyagi körülményeikben stabilitást éreznek, még ha ez nem is a legmagasabb körű - hangsúlyozta Daróczi Etelka.

A Népességtudományi Intézet munkatársa kiemelte, hogy az anyagi és a társadalmi stabilitás mellett nagyon fontos lenne a párkapcsolatok stabilitása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást