Kiürülnek az egyetemek?

Infostart
2006. július 10. 07:49
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora szerint a családok a tandíj bevezetése miatt minden eddiginél jobban megfontolják majd, hogy melyik egyetemre íratják be gyermekeiket. Az iskolaválasztásnál a szülők fontos szempontja lehet a tandíj nagyságán túl, hogy az intézmény piacképes diplomát ad-e - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Klinghammer István.

Nagyon sok főiskola és egyetemi szak ki fog ürülni. Hiszen ha már fizetni kell, akkor biztosan oda fog menni a fiatal, ahol úgy érzi: a diplomája olyan érték lesz, amely biztosítja az elhelyezkedését - mutatott rá az ELTE rektora.

Klinghammer István szerint azonban az üzleti szemlélet megjelenéséhez, az egyetemek, főiskolák közötti szelekcióhoz nem kellene tandíjat bevezetni.

Az államnak egyszerűen nem kellene minden intézménynek automatikusan juttatnia államilag finanszírozott helyeket, hanem a legjobb diákoknak kellene adni az állami támogatást, akik azután eldönthetnék, melyik egyetemen, főiskolán akarnak tanulni - vélekedett a rektor.

Az államnak azt kellene mondania, hogy - például - biztosítja a 3.000 legjobb eredményű jogászhallgató tanulmányának költségeit, és ők döntik el, melyik intézménybe mennek, már ameddig ott van hely - mondta Klinghammer István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást