Harmadával csökkenhet a kórházi férőhelyek száma

Infostart
2006. július 10. 06:27
Harmadával csökkenthető az aktív betegeket gyógyító 60 ezer kórházi ágy, ha a megmaradókat magas színvonalú intézményekké alakítják, és párhuzamosan kiépítik a betegek szükségletének megfelelő krónikus, rehabilitációs osztályokat és ápolási otthonokat, és kialakítják a korszerű járóbeteg-szakellátási és sürgősségi betegellátó rendszert. Erről Dózsa Csaba egészségügyi szakközgazdász, az előző kormány egészségügyi államtitkára beszélt a Világgazdaság című lapban.

A szakember szerint az intézményrendszer átalakítása 8-10 évet vesz igénybe, ez idő alatt meg kell szüntetni a ma meglévő területi ellátási különbségeket, és meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmet - mondta.

A lakosság közeli ellátásban prioritást kap az alap- és járóbeteg-szakellátás fejlesztése, az egynapos beavatkozások bővítése és a sürgősségi ellátás.

Az informatikát az eddiginél jobban lehet alkalmazni a gyógyításban, ez - például a telemedicina lehetőségét kihasználva - mérsékli az ágazat munkaerő-szükségletét, megkíméli a betegeket a fölösleges orvoshoz járástól.

Dózsa Csaba szerint az elvárt 500-550 milliárd forint uniós forrásból az egészségügy korszerű szerkezetének kialakítása mellett 70-80 milliárdot kell szánni az új intézményrendszerhez szükséges humánerőforrás megteremtésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást