Gombnyomások napja: a régióktól a különadóig

InfoRádió / MTI
2006. július 10. 18:33
Nem támogatta az Országgyűlés a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, és a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat sem kapta meg a szükséges többséget. Lesz viszont szolidaritási különadó és megadóztatják a házipénztárt is.
Amit nem fogadtak el: régiók...

A régiók létrehozásához szükséges módosítás alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját. A javaslat nem kapta meg a szükséges, kétharmados támogatást.

...és az önkormányzati választás reformja

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat értelmében, amelynek elfogadásához szintén kétharmados támogatásra lett volna szükség, már az őszi választások után jelentősen csökkent volna a fővárosi és a megyei közgyűlések létszáma.

Amit elfogadtak: különadó...

Az Országgyűlés ugyanakkor elfogadta az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényjavaslatot.

A tervezet értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére kötelezik a nyereséges vállalkozásokat és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeket.

A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.

...és a házipénztár adó

Szintén megszavazták a képviselők a házipénztár adóról szóló javaslatot. Eszerint az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó pénzállományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezetnek be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.