A kormány megkönyörül: nem lesz újabb adócsomag

Infostart
2006. július 10. 14:41
Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP-arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euróövezethez - mondta a pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány ősszel várhatóan már nem terjeszt a parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot - közölte Veres János.

A tárcavezető hozzátette: a kormány megfontolja, hogy ingatlanadót vezessen be, de az csak 2008-tól léphet majd hatályba.

A pénzügyminiszter hozzátette: az egyensúly helyreállítása az idén a kiadások 50 százalékos csökkentése, valamint az adó- és járulékbevételek 50 százalékos növelése révén valósul meg, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány.

A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött - jelezte Veres János, hozzátéve, hogy jövőre ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot.

"Az Új egyensúly program terhei a lakosságra és a vállalkozásokra egyaránt hárulnak, de igyekeztünk a tehermegosztást az igazságosság és a szolidaritás jegyében megvalósítani" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Bevételnövelés

Az adótörvényekről Veres János azt mondta: bevételnövelő tétel a házipénztár megadóztatása, a minimálbér kétszerese után fizetendő járulék fizetés, valamint az elvárt adó intézménye.

Ezek a törvénymódosítások és a fekete foglalkoztatás elleni fellépés azt szolgálja, hogy szélesebb bázis mellett a későbbiekben kisebb legyen az adóteher - indokolt a pénzügyminiszter.

A tárcavezető kitért arra is: mindent megtesznek annak érdekében, hogy 2007 januárjától pontos képük legyen arról a 400-500 ezer felnőtt, munkaképes magyar állampolgárról, akik után sem a munkáltatójuk, sem önmaguk nem fizetnek járulékot, miközben jövedelemmel rendelkeznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást