Lamperth: az ellenzék nélkül is lesz önkormányzati reform

InfoRádió / MTI
2006. július 8. 12:55
Az ellenzék támogatása nélkül is folytatódik a közigazgatási reform, a területi fejlesztésben továbbra is a kistérségekre és a régiókra helyezik a hangsúlyt - hangoztatta Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének Szombathelyen tartott közgyűlésén.

"A közigazgatási reform tovább folytatódik annak ellenére is, hogy ebben az ülésszakban nincs esélye annak, hogy a választott regionális önkormányzatok létrehozását célzó törvénymódosítás kétharmados támogatást kapjon" - mondta.

A miniszter szerint a választott regionális önkormányzatok rendszere sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne, mint az azt helyettesítő megoldások.

Elmondta, hogy a kormány több minisztere dolgozik azon, hogy a közigazgatás működésének tervezett ésszerűsítését megoldják.

Példaként hozta fel a közjogi szerződések rendszerének bevezetését, a regionális területfejlesztési tanácsok önkéntes alapú társulásainak megerősítését, illetve a kistérségi társulások szerepének növelését.

"Ez a három együtt, illetve ezek kombinációja az irány, amiben gondolkodunk" - mondta.

A miniszter egyértelművé tette, hogy a jövőben lényegében megszűnnek a megyei területfejlesztési tanácsok.

"Nincs értelme tovább fenntartani egy olyan rendszert, amelyben települések, kistérségek, megyék és régiók is vannak. Ez túl költséges, nem kellően hatékony, hosszú távon pedig káros az ország számára" - mondta.

Lamperth Mónika kifejtette, hogy a megyék feladatait a jövőben a kistérségek, a nagyvárosok és a régiók vehetnék át. Példának említette, hogy regionálisan hatékonyabban lehetne működtetni a kórházakat.