Több száz pert indítanak a veszprémi kórház ellen

Infostart
2006. július 6. 12:03
Sztrájkolni jogszerűen nem sztrájkolhatnak a Veszprém Megyei Kórház dolgozói, így a munkaügyi bírósághoz fordulnak, mert hátrányosan módosította az intézmény a dolgozók ügyeleti díjainak elszámolását. A kórház további 250 munkaügyi perre számíthat amiatt, hogy nem hajlandó munkaidőként elismerni az ügyeleti időt.

A színlelt szerződések felszámolása a szakemberek szerint mindenhol gondot jelent, a Veszprém Megyei Kórházban azonban más probléma miatt merült fel a sztrájk gondolata. Úgy változtatta meg ugyanis a kórház a dolgozók kollektív szerződését, hogy "lerontotta" az orvosok és a többi szakszemélyzet ügyeleti idejét és díjait - mondta az InfoRádióban Dávid Gyula főorvos.

A dolgozók olyan súlyosnak érzik a jogsérelmet, hogy készen állnának a sztrájkra is - tette hozzá a főorvos, aki egyben a sztrájkbizottság elnöke is. Meg is alakult a sztrájkbizottság, ám utóbb kiderült: csak jogellenesen szüntethetnék be a munkát, így végső lehetőségként a munkaügyi bírósághoz fordulnak.

Már tárgyaltak a kórház vezetésével

Dávid Gyula szerint mintegy 250 egyéni per is várható, miután ennyi dolgozó kérte korábban a kórháztól, hogy munkaidőként ismerjék el az ügyeleti időt.

A főorvos kijelentette: ez volna alapvető követelésük, illetve az, hogy ennek az elvnek megfelelően fizessék meg ügyeleti díjaikat.

Dávid Gyula elmondta, hogy tárgyaltak már a kórház vezetésével a kérdésről, de az intézmény eddig halogató taktikát követett. Majd jött az új főigazgató, Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter személyében, aki határozottan kiállt amellett, hogy nem ismerhető el munkaidőként az ügyelet - hangsúlyozta a főorvos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást