Önkormányzati választások: október 1-re készül az OVI

InfoRádió / MTI
2006. július 6. 13:49
A tervezettnél 1 milliárd 250 millió forinttal került kevesebbe a tavaszi országgyűlési választások lebonyolítása, így az őszi önkormányzati voksolás megrendezésére mintegy 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Az Országos Választási Iroda már október 1-jére készen áll majd a választások lebonyolítására.

Az Országos Választási Iroda vezetője a parlament költségvetési bizottságának ülésén emlékeztetett: az Országgyűlés tavaly 10 milliárd forintot hagyott jóvá a 2006. évi választásokra.

Rytkó Emília hozzátette: a parlamenti választásra fordítható több mint 6 milliárd forintból sikerült megtakarítani, így az őszi önkormányzati voksolás megrendezésére csaknem 4 és fél milliárd forint áll rendelkezésre.

Október 1-je készülnek

Bár a köztársasági elnök még nem tűzte ki a voksolás időpontját, a választási igazgatásnak mindig az első lehetséges időpontra kell készülni, ez most október 1-je lesz, ezért úgy ütemezték a felkészülést, hogy addigra minden készen álljon, ehhez képest végzik a felkészülést - mondta az InfoRádiónak Rytkó Emília.

Az Országos Választási Iroda vezetője emlékeztetett arra, hogy ősszel nem csak a pártok, hanem a társadalmi szervezetek is állíthatnak jelöltet.

Budapesten összefogná a civileket az egyik egyesület

A fővárosban megpróbálja összefogni a civil szervezeteket az Élőlánc Budapestért Egyesület az önkormányzati választásokra. Főpolgármester jelöltet nem állítanak, de a kerületi jelöltek mellett fővárosi listát is szeretnének állítani - mondta az InfoRádióban az egyesület elnöke.

Gerle János szerint a céljuk az, hogy a civilek a mostaninál jóval erőteljesebb képviseletet kapjanak az önkormányzati testületekben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rytkó Emília
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gerle János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást